Hvordan kan du som nettbutikkeier håndtere Black Friday, Black November og julehandelen på en bærekraftig måte?

black friday mini shopping bags in cart on the keyboard online s

Det er ikke bare kundene dine som er opptatt av miljøet, men også myndighetene, konkurrentene og samfunnet. I denne artikkelen vil vi gi deg noen tips og råd om hvordan du kan skape en grønn profil for din nettbutikk, og samtidig øke salget og lønnsomheten.

Det første du bør gjøre er å vurdere om du trenger å være med på den store kjøpefesten som Black Friday har blitt.

Mange kunder blir fristet til å handle mer enn de trenger, og ender kanskje opp med å returnere eller kaste produktene de har kjøpt i løpet av kort tid. Dette fører til høyere transportkostnader, emballasjesvinn og miljøbelastning.

Det kan skade omdømmet ditt som en bærekraftig aktør, hvis du tilbyr ekstreme rabatter og oppfordrer til overforbruk.

Hvis du velger å delta på Black Friday, bør du tenke på hvordan du kan gjøre det på en mer ansvarlig måte. Du kan for eksempel:

 • Tilby produkter som er laget av naturlige, økologiske eller resirkulerte materialer, som har lang levetid, som er enkle å reparere, eller som kan gjenbrukes eller gjenvinnes. Dette vil redusere avfallet og ressursbruken, og samtidig gi kundene dine en bedre opplevelse og verdi.
 • Kommunisere tydelig og ærlig om din bærekraftige profil, og dokumentere at du lever opp til det du lover. Du kan bruke offisielle merkeordninger, sertifiseringer eller rapporter som viser din miljøprestasjon, og være transparent om din produksjonsprosess, leverandørkjede og påvirkning. Du kan også dele kundehistorier, anmeldelser eller tilbakemeldinger som bekrefter din bærekraftige kvalitet.
 • Støtte lokale og små bedrifter som produserer eller leverer dine produkter. Dette vil bidra til å styrke det lokale næringslivet, skape arbeidsplasser og redusere transportavtrykket. Du kan også finne unike og håndlagde produkter som du ikke finner andre steder, og som kan gi deg et konkurransefortrinn.
 • Donere en del av overskuddet ditt til veldedige formål som er relatert til bærekraft. Dette vil vise at du bryr deg om mer enn bare profitt, og at du vil gjøre en positiv forskjell i verden. Du kan også engasjere kundene dine til å være med på å støtte en god sak, for eksempel ved å la dem velge hvilken organisasjon de vil gi til, eller ved å matche deres bidrag.

Det finnes mange eksempler på utenlandske nettbutikker som har lykkes med å være bærekraftige, og som kan inspirere. Her er noen av dem:

 • Patagonia er en amerikansk nettbutikk som selger klær og utstyr for friluftsliv. De er kjent for sin sterke miljøbevissthet, og har blant annet en egen seksjon på nettsiden sin som heter Worn Wear, der de oppfordrer kundene til å reparere, bytte eller selge sine brukte Patagonia-produkter, i stedet for å kjøpe nye. De har også en Footprint Chronicles side, der de viser hvordan de arbeider med å redusere sin miljøpåvirkning gjennom hele verdikjeden.
 • Lush er en britisk nettbutikk som selger kosmetikk og pleieprodukter. De er kjent for sine ferske, håndlagde og naturlige produkter, som ikke er testet på dyr, og som har minimal emballasje. De har også en [Lush Labs] side, der de viser hvordan de utvikler nye og innovative produkter, som for eksempel fast sjampo, tannpasta i tablettform, eller ansiktsmasker i gelé.
 • Etsy er en amerikansk nettbutikk som selger håndlagde og vintage produkter fra småskalaprodusenter over hele verden. De er kjent for å fremme kreativitet, mangfold og bærekraft, og har blant annet en Etsy Impact side, der de viser hvordan de støtter sine selgere, samfunnet og planeten. De har også en Etsy Carbon Offset side, der de viser hvordan de kompenserer for utslippene fra frakten av sine produkter, ved å investere i prosjekter som planter trær, produserer fornybar energi, eller beskytter skoger.
  En del av dette er kanskje mer utført pga verdien i å kunne kommunisere grønt og kan tolkes som avlatshandlinger, men folk tror på det og kjøper det i høy grad såfremt det er bra gjennomført.

Det er mange måter å være en bærekraftig nettbutikkeier på, og det trenger ikke å gå på bekostning av salg og lønnsomhet.

Tvert imot, det kan gi deg et fortrinn i markedet, og skape en sterk merkeidentitet og et godt omdømme. Det kan også gi deg mer fornøyde og lojale kunder, som vil handle mer og oftere hos deg.

Du må også være klar over at det er noen utfordringer og risikoer ved å være en bærekraftig nettbutikkeier, spesielt i november og desember måned, når det er stor etterspørsel etter produkter. Du må blant annet:

 • Sørge for at du har nok lagerbeholdning og leveringskapasitet til å møte kundenes forventninger om rask og trygg levering. Du må også ha en god returordning, som er enkel og praktisk for kundene, og som ikke fører til unødvendig svinn eller kostnader.
 • Være oppmerksom på at du kan bli utsatt for svindel, hacking eller andre former for kriminalitet, som kan skade din nettbutikk, dine produkter, dine kunder eller dine data. Du må derfor ha gode sikkerhetstiltak, som kryptering, brannmur, antivirus, eller annen programvare, som kan beskytte deg mot slike trusler.
 • Følge med på de lover og regler som gjelder for nettbutikker, både i Norge og i utlandet, og som kan påvirke din virksomhet. Dette kan være relatert til toll, avgifter, merverdiavgift, personvern, forbrukerrettigheter, produktansvar, eller andre juridiske aspekter. Du må derfor holde deg oppdatert på eventuelle endringer eller nye krav, og tilpasse din nettbutikk deretter.
  Vær især klar over den nye norske prisloven som trådte i kraft 1. oktober 2023.

Det er ikke lett å være en bærekraftig nettbutikkeier, men det er heller ikke umulig.

Det krever at du har en klar visjon, en god strategi, og en sterk vilje til å gjøre en forskjell. Det krever også at du er fleksibel, innovativ og løsningsorientert, og at du kan tilpasse deg til skiftende markedsforhold og kundepreferanser. Men det kan også være svært givende, både for deg, dine kunder og din planet.

Vi håper at denne artikkelen har gitt deg noen nyttige tips og råd om hvordan du kan være en bærekraftig nettbutikkeier i november og desember måned, og at du vil lykkes med din nettbutikk.

Hvis du trenger mer hjelp eller inspirasjon, kan du gjerne kontakte Nettpilot, og vi vil gjøre vårt beste for å bistå deg. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.