Er ditt nettsted optimalisert for julehandelen?

Organisk trafikk fra søkemotorer opp mot jul

Eller: Slik bør du time din SEO innsats før jul.

Det er ikke lenge til Julaften. For de fleste er dette en tid forbunnet med julehygge og god stemning, duften av nellik, appelsin, kanel og sprøstekt svor.  Der jeg kommer fra, en mindre provinsby i Danmark ved en liten fjord, er det ikke mye nytt hvert år. Men det er litt spenning uansett, mer om det litt lengere nede, her er en stemningsrapport.

Julemandsløp i KalundborgFor at ikke alt skal være mat: I desember bytter Kalundborg jule-flesk og honninghjerter ut med morsom julemosjon, der trimglade julemenn tar på løbeskoene sine, og løper rundt i gatene. I 2010 stilte 1.200 løbere hvilket gjorde det til det største julemandsløpet i Skandinavia. (skjermbilde fra Norvestnytt.dk)

I min familie er det tradisjon for å ha flæskesteg (Dansk kamstek av svin) og and på bordet, som serveres sammen med rødkål, asier, brunede poteter (karameliserte), hvite poteter og litt enkle grøntsaker.

Her drikkes det rødvin til maten, og etterpå serveres det Ris a la Mande med Kirsebærsaus og likør til. Barna får brus.

Det er mannfolkene som har bestemt på kjøkkenet hele dagen og kvinnene som har laget desserten.

Den store spenningen knytter seg først og fremst til to ting:

1) Mandelgaven

2) Julegavene

Vi droppet julemarsipangrisen da jeg var gutt til fordel for en overraskelse, og hvert år delegeres derfor oppgaven med å finne på en mandelgave ut til en av gjestene – dette går på omgang. Dette var en oppgave jeg likte å få som gutt.

Hvert år i begynnelsen av desember gikk jeg derfor ned i gata i det som vi kalte for U-landsbutikken for å finne fine håndlagde og unike fairtrade produkt som kunne gis til den som skulle få mandlen.

Jeg fant alltid noe som skulle kunne passe på små og store, voksne som barn (mente jeg selv). Så vidt jeg vet er det ikke så mange små butikker med slike produkt i Norge bortsett fra i de store byer. Derfor har jeg og kona min for et par år siden laget en nettbutikk, hvor vi har fått tak i unike håndlagde Fair trade produkt som vi selger til folk rundt i Norge.

Og hvert år i begynnelsen av desember merker vi at det er folk på jakt etter både julegaver og mandelgaver.

Julehandelspeak online i 2011 I forbindelse med juleplanleggingen tok jeg derfor et blikk på statistikken fra i fjord (2011). Her viser det seg at det er mest trafikk fra organiske søk den 7. desember i 2011. Du ser selv at trafikken øker jevnt opp imot denne datoen og faller igjen i løpet av desember.

Organisk trafikk, gledesprederen.no: Nettbutikk med julegaver
Organisk trafikk, gledesprederen.no: Nettbutikk med julegaver

For ikke å lage en helt uvitenskapelig påstand gikk jeg inn i Nettpilots SEO-verktøy for å se hvordan trafikken hos Nettpilot sine kunder har fordelt seg og fant akkurat samme bilde: 7 desember var dagen for julegavejakt i 2011. Se diagrammet nedenfor.

Organisk trafikk fra søkemotorer opp mot jul
Organisk trafikk fra søkemotorer opp mot jul, Google vs Bing vs Yahoo

Statistikken ovenfor er fra en nettbutikk som forhandler merkeklær og friluftstilbehør. Her er søkemønsteret veldig likt selvom kundesegmentet ikke er det samme som i vår butikk.

Du ser også hvor mye trafikk som genereres via Googles organiske søkeresultater i forhold til Bing og Yahoo. Når peaket det online i jula 2012? Grafen nedenfor tar utgangspunkt i den samlede webtrafikken fra 20 nettsteder fra Nettpilot sine systemer i 2012. Her ser vi et peak i perioden 10. – 13. desember.  

Webtrafikk november desember 2012.

Derfor bør budskapet være rimelig klart. Hvis du skal optimalisere et nettsted til julehandlen på Internett da må du time innsatsen med organisk søkemotoroptimalisering til å peake fra den 7. desember til den 13. desember.

[box type=»info»]Les også innlegget: 10 bud for jul-e-handel i 2013[/box]

Sjekk gjerne din Analytics konto for juletrafikken fra i fjord og gi meg en tilbakemelding nedenfor. Leser du samme mønster?

Hjelper du folk til å finne akkurat det de har lyst å overraske sine nærmeste med, slik at spenningen julaften blir forløst til alles fornøyelse?

Er dine beste julegave- og mandelgave ideer synlige på Google, Bing og Yahoo, FØR julehandlen begynner for alvor?

PS: Dette innlegg ble første gang publisert i oktober 2011. God jul!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.