Google Zeitgeist: Mest søkt på Google 2009 – mest økende søkeord

Google Zeitgeist 2009

Nå skriver vi 1. desember. Dette betyr at Googles tradisjonelle utgivelse av årets «tidsånd», verden ifølge Google, er offentliggjort.

Google skriver:

Et år har kommet og gått, og som alltid, vi tar et øyeblikk å se tilbake på hendelsene på 2009-folket, hendelser og minner som gjorde dette året unik.

Hvert år ser Google Zeitgeist teamet på milliarder av søk som folk rundt om i verden har skrevet inn i Google-søk for å finne frem til Zeitgeist – tidsånden.

Michael Jackson på toppen av denne liste – også.

Søkemønstret i 2009 bærer preg av Michael Jacksons bortgang, mye økende omtale av store nettsamfunn som Facebook, Tuenti, Twitter og Sanalika.

Google Zeitgeist 2009
Google Zeitgeist 2009 - mest søkt på Google 2009

Interessant er det kanskje at tyrkiske nettsider er på listen over raskest økende søk globalt. De tyrkiske oppføringer er:
Sanalika, # 5 i raskeste økende generelt og Sahadan, # 4 i raskest økende i sport.
KralOyun, en tyrkisk spillportal er # 6 i raskeste fallende listen.

Da millioner av fans sa farvel til kongen av pop, ledet Michael Jackson listen over Googles topp 10 raskest voksende søk over hele kloden. Og en ny stjerne ble født, også ? den skrullete popsanger Lady Gaga ble et søkehit verden over. I tillegg til å vises på mange regionale raskest voksende søkeords lister fra Tsjekkia til Sveits og Kenya til Storbritannia, så havnet Lady Gaga på # 9 på den globale raskest økende liste.

Sosiale medier lever

Årets Zeitgeist bekrefter også at det sosiale internett og de sosiale medier lever i beste velgående. Utroligt nok er både Facebook og den spanske sosialt nettverk nettsted tuenti dukket opp på raskest stigende søkene på # 2 og # 3 henholdsvis. Vi var noen som mente at dette hadde toppet!

Twitter er på den globale listen for første gang på # 5 – dette ifølge Googles egne utsagn utvilsomt drevet frem av kjendistyper som Ashton Kutcher til Miley Cyrus.  Om dette skyldes disse to er nok et spørsmål om tilfeldigheter spør du meg. Kanskje de grep tak i det fordi det var en økende trend?

Og igjen, som i fjord må jeg spørre: hvorfor benytte Google til å søke når man kan taste inn en webadresse i adressefeltet?

Svineinfluensa mer søkt på enn Obamas innsettelse i USA

Svineinfluensa epidemien [swine flu], [schweinegrippe], [Gripe porcina], [猪], [H1N1], [świńskiej grypy] og [sikainfluenssa] var mye ettersøkt over hele verden. Ifølge Google ble det søkt mer på svine influensa enn det ble søkt på en annen av årets store begivenheter: Innsettelsen av president Obama [Obama inauguration].

I USA i 2009 var det tydelige tegn på sparsommelighet og nyvunnen økonomisk bevissthet som svar på den lunkne økonomien. De mest populære organiske søk inkluderte alt fra babymat (# 2) til vaskemiddel (# 6). Og ettersom flere og flere kastet seg over trøstemat og oppskrifter som de kunne bruke hjemme ble [chili] det mest populære matrelaterte søkeord i USA.

Google Zeitgeist – Google trends for et helt år

Google Zeitgeist gir innsikt i et globalt tankesett. Alle kan besøke Google Zeitgeist sitet, som viser mange interessante trender på tvers av ulike kategorier og land. Her kan man også lese mer om hvordan Google lager disse lister. Allerede nå kan man bruke Google til å forutse hvilke trender som vi vil se i 2010. Når det så er sagt var det vel ikke noen som hadde forutsett at Michael Jackson vil trone så høyt på ennda en toppliste i dette Googles år 2009.

Bing og Yahoo har forøvrig også presentert Michael Jackson som den mest søkte i 2009.

Mest økende søkeord er ikke «mest søkte ord»

Jeg vil minne en del nyhetsmedier om å være mer oppmerksomme på forskjellen mellom mest søkt på Google og mest økende søkeord. Dette skapte en del problemer ved omtalen av mest søkte ord på Google i 2008.

Jeg gler meg til å se nærmere på de skandinaviske statistikker over søkeord og søketendenser i løpet av de neste uker. Jeg vender tilbake;-)

Les mer om Google Zeitgeist  – 2009 og metoden som er benyttet for å komme frem til årets ?tidsånd?.

 

En tanke om “Google Zeitgeist: Mest søkt på Google 2009 – mest økende søkeord

  1. Pingback: Mest søkt på Google 2010: Facebook!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.