For å holde tradisjonen i hevd kommer her min kommentar til publiseringen av Google Zeitgeist 2010. Mest interessant er det at Facebook relaterte søk har tatt helt av.
Google Zeitgeist 2010 fanger tidsånden i 2010 basert på akkumuleringen av milliarder av inntastede søk. I år presenteres dette i en velspekket interaktiv multimediepakke. Det dveles lite ved det faktum Facebook relaterte søk har tatt helt av.
Siden jeg med innlegget Google zeitgeist 2008: Omtalt og misforstått i norske riksmedier kommenterte mange norske riksmedier sine feiltolkninger av Google Zeitgeist 2008, der bl.a. NRK, TV2, Aftenposten feilaktig skrev: «Det mest brukte søkeordet på verdensbasis i 2008 var Sarah Palin.» har jeg oppdaget at interessen for de mest søkte ord på Google er økende fra år til år.
I Google sine søketendenser finner man både morsomme, interessante, men også veldig nyttige informasjoner. Hvis man vet hva man skal søke etter. Det er slikt jeg bruker mye av min arbeidstid – hele året.
Jeg vil igjen i år minne norske nyhetsmedier om å være mer oppmerksomme på forskjellen mellom mest søkt på Google og mest økende søkeord.
Pakken som i år presenteres sammen Google Zeitgeist 2010 gir presse og brukere mulighet for få et visuelt overblikk over søketenser globalt ved å klikke på en interaktiv presentasjon med tidslinje.
Mest søkt på Google i Norge – 2009.
Mest søkt på Google i Norge – 2010: I det norske vindue ser vi at Finn.no har tatt et stort steg opp og VG har gått ned. Hvor Google i 2009 hadde 90% andel av søk ift Facebook har dette talll gått helt ned til 75%. Dette tall betyr relativt sett at Google har en 16% lavere andel på et år. Facebook har altså trukket voldsomt fra andre.
Mest søkt på Google i USA – 2009.
Mest søkt på Google i USA – 2010: Vi ser her at Facebook har hatt dobbelt så mange søk som nestmeste søkte ord og at søk på Facebook vs Google har økt med nesten dobbelt så mye relativt sett i forhold til Norske forhold. Skal man tro tidligere tendenser gir dette et hint om hvor Norge er på vei hen. Et hint om voldsom Facebook oppmerksomhet og interesse.
Mest søkt på Kvasir stemmer overens med Google: Jeg foretok et krysssjekk og sjekket Kvasirs søketrender for de seneste tre måneder. Her er søkebildet det samme.
For å sette det litt i perspektiv fikk jeg et bilde Facebook relaterte søk siden 2004 og frem til i dag. Google insights for search gir i tillegg en liten prognose med på kjøpet. Skal man tro denne prognosen så er Facebook på toppen akkurat i disse dager. All time high er nå i disse dager, og slik vil det forbli det neste året I 2008 var det det amerikanske presidentvalget og OL i Peking som var mye ettersøkte, og dette var også året hvor mange sosiale nettverkstjenester begynte å rykke på seg. Søkemønstret i 2009 var preget av Michael Jacksons bortgang, mye økende omtale av store nettsamfunn som Facebook, Tuenti, Twitter og Sanalika. Interessant var det kanskje at tyrkiske nettsider var på listen over raskest økende søk globalt. Pakken som i år presenteres av Google Zeitgeist 2010 gir presse og brukere mulighet for få et visuelt overblikk over søketenser globalt ved å klikke på en interaktiv presentasjon med tidslinje. Dette er nytt av året – og smart.
Samtidig har Google laget en video som utover å vise til ulike søkemmønstre også presenterer en kavalkade av årets nyvinninger.
Med dette viser de relevansen og logikken bak søketjenesten sin – og nye muligheter. Også smart.
De har med andre ord laget en pressepakke med mange lekre detaljer. De gjør det hermed lett å være oppsummerende journalist. Med det dveles lite ved at søk etter Facebook relaterte sider eller uttrykk har økt betydelig sett i forhold til foregående år.
I den forløpne uken besøkte jeg Google insights for search for å lage litt screenshots til dette innlegget. Her fant jeg frem til søkebildet for 2009 i Norge og USA og søkebildet for 2010 i Norge og USA. Gjennomgående på listen over mest søkt og oppgående søk har vi altså blant annet:
- facebook.com
- www.facebook.com
- Facebook login
- fb (oppgående)
- facebook en espanol (oppgående)
Jeg har mange teorier omkring hvorfor dette er slik som det er og kan da nevne noen: Filmen The Social Network har bl. a. medført økende interesse rundt fenomenet Facebook, både fra den vanlige borger men også fra både profesjonelle og amatør journalister, fra bloggere, spirende eksperter innen sosiale medier osv. 500 mio brukere setter sine spor. De bruker fortsatt Google sitt søkefelt istedet for nettleserens adressefelt.
Da spørs det: Fortsetter dette mønster i 2011? Hva forteller dette om Internettets tilstand?
Hva kan vi bruke det til? Hva vil du bruke det til?
Kom gjerne med dine kommentarer nedenfor.