Skap nye fortellinger – ikke gjenbruk gamle historier.
Dette er et innlegg om kommunikasjonen som for tiden utspiller seg omkring prosjektet Stad Skipstunnel.
Dette prosjekt har jeg vært tilknyttet som kommunikasjonrådgiver for prosjektforslaget til Stad Skipstunnel – Ny Trasé. Innlegget jeg bringer herunder er sendt i modifisert form til Sunnmørsposten og til nrk.no. Jeg har fulgt prosjektet siden 2004 og synes egentlig at dette er en god historie.
Stad Skipstull? Om nye og gamle historier
Nettstedet stadskipstunnel.no og nrk.no har fredag 14. september lagt en ”nyhet” på sidene sine med overskriften” -Tull å flytte skipstunnelen” . Dette er gjenbruk av en gammel og brukt artikkel fra 21.02.2007 som bringes her. Innlegget som siterer Bjørn Russenes er både besvart og kommentert av prosjektgruppen for Nye Trasé.
Russenes har tidligere mottatt en skriftlig redegjørelse og tilbakemelding på hans kritikk. Det samme har Kystverket og prosjektets relevante aktører – denne tilbakemeldinga offentliggjøres ikke på stadskipstunnel.no eller nrk.no.
Jeg spør: Hvorfor ikke?
Retorikk eller språklig likegyldighet?
Ordlyden ”aksjonsgruppa” er en tydelig misforståelse av ordet ”prosjektgruppe”. Ingen har tidligere benyttet utrykket aksjonsgruppa istedenfor det rette: prosjektgruppa. Dette kan enten tolkes som et bevist valgt retorisk knep eller manglende språklig kompetanse. Uansett så kan det ikke unngå å få en til å tenke på hvordan en slik person formidler komplekse problemstillinger. Hvis Russenes mener at disse ord ble lagt ham i munnen av en ivrig journalist – så lad gå. Men så må vi være ærlige: slikt forkludrer debatten og fører den av sporet.
Ny Trasé: Kreative nye løsninger på komplekse utfordringer
Etter Bjørn Russenes sine uttalelser til NRK og via www.stadskipstunnel.no tilbake i vinteren 2007 har Hans Andreas Hansen videreutviklet mulige løsninger på eventuelle utfordringer. Han har ikke brukt energi på politisk tull og polemik som det var lagt opp til i den nevnte «nyheten».
Dette handler om et fantasifullt og et kreativ løsningsforslag til et ingeniørprosjekt. En faglig utfordring. Ny trase for Stad Skipstunnel bygger på et kreativt tankesett som kan utvikles i takt med utfordringene som stilles.
Tidligere kritikk besvart
I 2001 ble en rapport om Stad Skipstunnel offentliggjort – heri ble det rettet kritikk mot elementer i Ny trasé skissen det så langt er lykkes å komme med løsningsforslag til. Vi takker for den faglige tilliten og det politiske motet som utvises av Kystverket sine representanter ved å gå imot sine tidligere anbefalinger.
Annen kritikk av Ny Trasé
Kritikken som av fagpersoner går ut på at en skipstunnel som er en gruve – ikke vil være det turistene ønsker å se – ja, denne kritikken er til å forstå, det samsvarer ikke med det romantiske bilde av et uberørt Stadland og turisme. Men her forutsettes det fortsatt at man bruker de samme argumenter og henvender seg til samme målgruppe som en tunnel igjennom Mannseidet vil tiltrekke. Når man ikke har turisme eller attraksjonsutvikling som fag, bør man ikke uttale seg om – eller rettere bli referert for å være ekspert på dette område.
Oppmerksomhet og turisme – tenk produktutvikling
Hvis man snur det opp ned så vil utnyttelsen av bergarter, gruvene, de store fjellhaller som kan bygges i en evt. Ny Trasé for å gi plass til skipstunnel gi enorm oppmerksomhet som et enkelt hull igjennom et fjell ikke vil kunne generere. Med de store fjellhaller vil man ha kjempemessige muligheter for å utvikle en opplevelsesturisme som ikke er mulig med Mannseidalternativet. Turismeproduktet vil her kunne bygges på langt flere satser og utvilsomt gi flere perspektiver enn Mannseidet alternativet.
Nye fortellinger – dropp gjenbruk av gamle historier
Se på erfaringene fra tunnelen under den engelske kanalen og se på det danske turisteventyret Storebælt broen. Her vil man kunne lære at turisme ikke bare handler om natur og gamle tradisjoner – men også om ingeniørkunst og moderne historiefortelling. Det er klart forståelig at det ligger en god historie i å fortelle om en 130 år gammel ide til en gangtunnel for frakt af kjerrer som ble til en skipstunnel – det forstår jeg, Men jeg synes også man burde åpne sinnet og tenke på de nye fortellinger og så ellers komme videre istedenfor å gjenbruke både gamle artikler og idéer.
Gjennomfør det beste forslaget – i dialog
Som rådgiver for Stad Skipstunnel Ny Trasé har jeg hele tiden gått inn for at det beste forslaget skulle gjennomføres uansett plassering. Dette har jeg også formidlet til de som jobber politisk med å fremme og synliggjøre Mannseidet forslaget.
Gjennom fortsatt dialog med faglige eksperter og myndigheter har prosjektgruppen bak Stad Skipstunnel – Ny Trasé utviklet skisser, modeller og tall, slik at de til enhver tid stod mål med fakta og en omskiftelig verden og de utfordringene som vi er blitt konfrontert med – på saklig vis. Dette har endelig gitt utslag i en offisiell presentasjon av prosjektet overfor myndigheter og medier. Dette er stas.
Skjerpet konkurranse øker gjennomslagskraft
Er det ikke bedre at diskusjonen tar sats i hvilken tunnel som kan gi mest nytte? Alle perspektiver tatt i betraktning? Mannseidet tilhengerne burde sette større pris på vårt arbeide som har gitt skjerpete konkurransevilkår og som kanskje har resultert i at man sier når og ikke hvis skipstunnelen kommer.
Eller ønsker man fortsatt å gjenbruke gamle historier?
Dette er misbruk av Internett, NRK som kommunikasjonskanal og fylkesgeologen sin faglige stilling.
Fokuser på løsninger – og ikke spill tiden på tull – det kommer det ingen tunnel igjennom Stadlandet av.
Skrevet 17. september 2007
Av Nickolass B. Jensen, Ørsta
I dag kom det nytt fra Kystdirektøren, og det var positivt nytt.
Gratulerer til Jan Helgøy med Kystverkets valg av Trasé.
Gratulerer til Hans Andreas Hansen for å ha fått gjennomslag for sitt vedvarende arbeide for en større skipstunnel.
Gratulerer til de som seiler på sjøen – til reiselivet og opplevelsesnæringen.
La oss så se om noen har forslag til hva man skal oppleve på tunnelturen. Den dialog er jeg veldig interessert i å ta del i.