Før du beslutter deg for å starte nettbutikk må du ha en grundig plan, og stille deg selv spørsmålet; hvorfor vil du egentlig ha en nettbutikk?

Les våre tips og råd nedenfor, eller be oss om hjelp her.

Hvilken webløsning bør man velge når man skal starte opp sin egen nettbutikk?
Dette avhenger selvsagt av om det dreier seg om;

 • En stor/liten bedrift
 • Nyetablert/etablert
 • Stort budsjett/lite budsjett
 • Bedrift rettet mot det norske markedet, eller man ønsker en internasjonal satsning

Det sier seg selv at det å svare på et slikt spørsmål krever både tid og grundige overveielser, og selvsagt også innsikt i den enkelte bedrift.

Universell utforming

Alle som driver en norsk nettside må følge nye krav til universell utforming. Dette gjelder alle slags nettløsninger som er rettet mot almennheten. Nettbutikker, aviser, borettslag, idrettslag, korps og bloggere – kravene gjelder dem alle!

Kravene som stilles handler blant annet om fonter, fargebruk, bruk av tabeller og lenker. 

Målet med universelt utformede løsninger er at de skal være tilgjengelige for alle brukere uavhengig av funksjonsevne.

SIden 2021 har eksisterende nettsider måttet legges om etter forskriftene, som du kan lese mer om og komme i gang med her.

Staten skal passe på at reglene følges. Dersom reglene ikke blir fulgt opp, vil blant annet tvangsmulkt kunne pålegges.

Spør oss om det er noe du lurer på i forbindelse med universell utformning.

Valg av tjenesteleverandør og partner

Valg av netthandelsløsning er viktig, men valg av partner og nettbutikkleverandør er minst like vesentlig.

Det handler om å finne noen du liker å jobbe med, som du kommuniserer godt med og som hjelper bedriften i den retningen du ønsker.

Nyetablerte bedrifter som ikke er på nett fra før, skal tenke seg grundig om før de begynner med nettbutikk. Du kommer sannsynligvis til å kaste bort mye tid og penger, dersom du ikke har en skikkelig forretningsplan.

Bli kjent med begrepet TCO: Total cost of ownership!

Etablerte bedrifter med eksisterende backoffice og kundebehandlingssystem, bør lete etter leverandører og partnere som stemmer overens med systemer og rutiner, evt. være interessert i å endre på egne rutiner selv.

Valg av netthandelsløsning

Ditt valg av nettbutikkløsning avhenger i høy grad av hvilken publiseringsløsning og CMS du har i forveien.

Bring pakkeboks fraktvalg i WooCommerce
Nettpilot leverer WordPress WooCommerce plugin med fraktløsning som gir mulighet for Bring pakkeboks fraktvalg i WooCommerce

• Benytter man f. eks. Episerver eller Sitecore CMS, kan man fortsatt benytte disse, men man er da avhengig av å ha en tjenesteleverandør som er proaktiv og oppdatert i forhold til utviklingen av disse løsningene.

• Benytter du deg av EZ publish, Umbraco, Joomla, Silverstripe eller det danske TYPO3 CMS, bør du be leverandøren om en plan for forretningsintegrasjon, webanalyse, vedlikehold og utvikling FØR du velger dette. Dette er webløsninger og rammeverk der tilgangen til utviklere er minkende, og som ikke er bygget for netthandel.

PIM løsning. Hva er en PIM løsning?

Du har kanskje hørt om PIM løsninger? PIM står for Produkt Information Management.

Typisk tas PIM i bruk i Modulbaserte systemer for multikanalsalg der produktinformasjonen håndteres i regneark format og oppdateres jevnlig fra ulike plasser i organisasjonen.

En PIM basert e-handelsløsning kan gjøre det superenkelt å oppdatere og berike produktinformasjon med et tastetrykk, uten at dette endrer på lagerstatus eller andre elementer på nettsiden.

Produktberikelse via regneark er effektivt når det er snakk om store mengder data som skal opparbeides eller vedlikeholdes/endres. Man kan enkelt trekke ut hele eller deler av produktkatalogen, vedlikeholde produktinformasjon i regneark og laste opp produktkatalogen.

Typisk inngår PIM løsninger i en komplett DXP (Digital Experience Platform), der man har samlet følgende på en plass:

 • CMS (Content Management System)
 • DAM (Digital Asset Management),
 • MDM (Master Data Management)
 • CDP (Customer Data Platform)
 • DCP (Digital Commerce Platform)

Her er det en åpenkildekode system som heter PimCore som er ganske populært. Større aktører som har interne ressurser og kompetanser bør overveie åpen kildekodesystemer.

Det finnes Microsoft IIS baserte systemer slik som benyttes av Komplett Group og deres nettsteder og det finnes systemer som benyttes av de store norske retailkjeder og andre kjedeaktører.

Her finner du noen aktører som man kan ta en prat med (mangler det navn på listen, ta gjerne kontakt):

Prisen for tilpasninger og rådgivere er som oftest ganske høy, så det er viktig å vite hva man trenger og å ha gjort sitt forarbeide godt.

Velge nettbutikkløsning og e-handelsplattform

Nettpilot har erfaringer med flere typer løsning for nettbutikker og vil gjerne hjelpe deg med å finne frem til hvilken løsning som passer din forretningsmodell best.

Starter du med WordPress og WooCommerce?
Vi leverer betalingsmoduler til WordPress WooCommerce og Nets Netaxept avtaler og Nets Easy Checkout (Begge med Vipps, Visa og Mastercard).
Ønsker du å komme raskt i gang med Vipps betaling og Vipps Checkout så kan vi hjelpe ganske raskt.

Våre mest aktuelle plugins for WordPress og Ehandel

Inkl. en times konsultasjon

Les Nettpilots populære artikkel om betalingsløsninger >>

Det finnes gode og norske proprietære (lisenserte) løsninger som man betaler en fast sum for, både i oppstartskostnader og løpende. Dette skal sikre oppdaterte løsninger og stabile leveranser. Undersøk gjerne hvordan disse løsningene presterer i et digitalt markedsføringsperspektiv.

Alle leverandører har sine styrker og svakheter.

Hvilke spørsmål skal du stille leverandører av nettbutikkløsninger?

Still gjennomtenkte, kritiske spørsmål før du velger leverandør og løsning.

Still spørsmål som; inkluderer løsningen følgende ved oppstart:

 • De mest populære norske betalingsløsninger, hvilke?
 • De mest populære norske fraktsøsninger, hvilke?
 • Google Analytics og E-handelssporing
 • Integrasjon mot CRM systemer
 • Integrasjon med regnskapsføring og lagerstyring
 • Integrasjon med E-postmarkedsføring
 • Er det mulighet for selv å opprette kampanjespesifikke landingssider?
 • Er det bloggmulighet?
 • Integrasjon mot sosiale plattformer som Facebook, Twitter, Instagram osv?
 • Oppfølgning etter launch av nettsted, hva følger med?
 • Er løsningen optimal sett i et teknisk SEO perspektiv ved levering, eller krever den ytterligere tilpasninger?

Du kan alltid booke en oppstartskonsultasjon hos Nettpilot og få veiledning.

Ikke bare fokuser på produktet og løsningen, tenk også på de prosessene som nye systemer medfører

For større bedrifter med flere leverandører vil det være en del prosessrelaterte problemstillinger man bør ta hensyn til.

Driver du med online markedsføring i større skala, så har du typisk en webleverandør, et PR byrå og et digitalt markedsføringsbyrå. Dette stiller krav til smidighet og samarbeid mellom ulike systemer.

Still spørsmål som:

 • Hvor lett vil det være for PR byrået å publisere innhold? Hvordan er håndteringen av innhold og rettigheter strukturert?
 • Hvor enkelt vil det være for markedsføringsbyrået å optimalisere sidenes innhold slik at de er i tråd med optimale retningslinjer for SEO?
 • Hvor enkelt er det å integrere sporingskoder, håndterere spørreundersøkelser/spørreskjema? Kan man jobbe målrettet med landingssideoptimalisering og A/B testing
 • Hvordan med integrasjon mot regnskapssystemer og lagerstyring?
 • Hva koster det å få endret elementer som andre tredjepartsleverandører ønsker å få integrert?

Åpen kildekodeløsninger og tjenesteleverandører
Satser man på WordPress, Magento eller Drupal og har funnet en tjenesteleverandør som holder seg oppdatert på området, vil disse løsningene være gode valg, i og med at tilgangen på både konsulenter og funksjoner øker konstant.

WordPress er fra vårt synspunkt både den smidigste løsningen med lavest terskel for nybegynnere, samtidig som det har størst utviklingspotensial som kommunikasjonsløsning. Dette gjelder både innen mobil og sosial online markedsføring.

Magento er et godt valg for deg som vil ha en ren nettbutikk med full kontroll over lagerstyringen, som ønsker å satse internasjonalt og dessuten har et stort vareutvalg. Magento 2 er også en utmerket plattform for SEO arbeide som vi har god erfaring med..

Det finnes også nettbutikkløsninger til Joomla og Drupal, og det finnes åpne kildekodeløsninger som Prestashop, Opencart og Oscommerce for de som ønsker å drive nettbutikk som hobby, og/eller for de som er svært interessert i å drive med kode og programmering selv.

Mange av disse løsninger er dog ikke helt i forretningsformat, ei heller har de alle de funksjonene som en større bedrift har behov for. En del av dem er under utfasing, så det er kanskje ikke her man ser de store nyvinninger.

Alt etter forretningsideen og planen finnes en løsning
For marginale budsjett, og med meget lav risiko: 123nettbutikk, Mystore, Shopify, osv. Dette er dog løsninger som har svært lite fleksibilitet og som koster deg mye når du begynner å få omsetning.

Både Wix og Webflow ville jeg tenke meg om to ganger før jeg ville bruke til webshop for norske forhold.

Velge nettbutikkløsning i WordPress?

I dag står WordPress for omtrent en tredjedel av alle nye nettbutikkløsninger som lanseres på internett og det er super mange profesjonelle aktører med lang fartstid.

Nettpilots guide til SEO for Woocommerce nettbutikker
Les Nettpilots guide til SEO for Woocommerce nettbutikker

WordPress WooCommerce har store markedsandeler i E-handelsmarkedet – også i Norge
Det er et stadig økende antall leverandører i Norge som tilbyr WordPress Nettbutikk løsninger som plug and play, enkelt tilvalg for Klarna, Bambora, Svea, Stripe, Paypal, Vipps, Visa og Mastercard/ NETS betaling samt integrasjon med Posten, BRING, PostNord, Consignor eller Logistra i en og samme løsning.

Nettpilot jobber aktivt med å utvikle plugins som øker bruks og -integrasjonsmulighetene i WooCommerce for norske selskaper.

Vi har levert Bring API integrasjon og visa/mastercard betaling med Vipps til over 800 kunder siden 2012.

Aktørene som leverer WordPress har nå vært lenge nok i bransjen til at større norske aktører har tatt det i bruk som sin e-handelsløsning. Med WordPress kommer det en større fleksibilitet og flere funksjoner enn det mange andre løsninger kan tilby. Til en forholdmessig lav inngangspris.

Be om råd fra uavhengige eksperter

Til slutt en repetisjon: Valg av løsning for din nettbutikk avhenger av din forretningsstrategi.

Be om råd fra en uavhengig ekspert om du er i tvil.

IKKE snakk med din webleverandør som 9 ut av 10 ganger vil foreslå at du benytter samme, gamle løsning – eller den nyeste versjonen av den løsningen han forhandler. Du bør ikke regne med at en «ekspert» som selger en type løsning, vil anbefale deg noe han ikke selger, selv om det kanskje vil være mer gunstig for akkurat din bedrift.

Før du går til konkret valg av nettbutikkløsning og e-handelsplattform, så anbefaler jeg at du også sjekker vår presentasjon og liste med 15 kritiske kontrollpunkter for deg som vil starte nettbutikk.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.