Sjekkliste fra kurs i sosiale medier

Jeg har fortsatt en del kunder som lurer på hvordan de skal håndtere sosiale medier – og som gjør dette under middels bra. Innrømmet.

Det er ikke så enkelt som man skulle tro. Selv er jeg forferdelig dårlig på alt som handler om visuelle fellesskaper og sosiale plattformer, og Nettpilot sin side på Facebook er ikke noe verdt – vi har ingen side på Insta eller Tiktok heller.

For jeg orker ikke å bruke tid på Facebook, og har generelt lite tid til selv å bruke sosiale medier i en hverdag som handler om å jobbe med data og bistå et lite utvalg av kunder med noe så kjedelig og usosialt som rådgivning innen utvikling av nettbutikker, søk og analyse:)

Og dog:

Jeg møter ofte selskap som bruker opp mot 40 timer per uke på Facebook og ikke skjønner hvorfor deres innsats ikke gir mer resultat på bunnlinjen. Hvorfor fortsetter de å bruke så mye tid når det ikke er noen utvikling?

For ærligt talt herfra: Facebook er ikke en salgskanal tidlig i kjøpsfasen, men kan faktisk være en god avslutter når du vet hvem du henvender deg til og dine brukere har blitt engasjert i ditt selskap.

Facebook fungerer helt OK som kundeservice organ for en del. Men du MÅ ha på plass andre kanaler også. Og du må ha folk med tid og evner til å håndtere kommentarer og henvendelser med rimelig rask reponstid. Folks tålmodighet blir mer og mer begrenset.

Du må ha innhold som engasjerer og historier som kan appellere til de du helst vil i kontakt med.

Uten dette bør du ikke satse på å bruke størstedelen av tiden din på Facebook.

Så for å minne meg selv og de som forsatt har bruk for innspill om hva man bør overveie før man kaster seg hodeløst ut i det, fant jeg denne gamle artikkelen fra de dager der jeg selv hadde brukt mye tid på å lære meg hvordan det fungerte.

Vil tro at det ikke er så fantastisk mye som har endret seg her på en del år. Eller hva mener du?

Kommenter i bunnen om du mener noen av disse punkter er helt og aldeles utdaterte.

Kanskje du allerede har benyttet denne modellen. Fungerer den for deg?

Dette innlegget ble første gang publisert i forbindelse med avvikling av kurs i sosiale medier for PR studenter på Høgskulen i Volda, 1. februar 2011.

Her er de ti enkle punkter som kan benyttes som sjekkliste for arbeidet med en strategi for sosiale medier.

1. Sett klare målsetninger

Få klart frem hvilke mål du har med bruken av sosiale medier og kontroller dem opp mot intensjoner og ønske om målbare resultater.

  • Skriv ned målene og vær konkret.

Ikke ha for mange mål men hold fokus på det som er viktigst. Ikke sikt høyere enn dere kan mestre. Uansett hvilke konkrete mål er så er det viktig at du er klar over at det tar tid å komme dit man vil. Ikke ha urealistiske forventinger. Husk på SMART modellen.

  • Spesifikk
  • Målbart
  • Attraktivt
  • Realistisk
  • Tidsbestemt

2. Kjenn ditt marked

Prøv å forstå hvordan de opererer online og hvilke online vaner og preferanser som finnes i målgruppen og andre interessegrupper har.

  • Snakk med folk.
  • Søk på nettet.
  • Finn dem i sosiale medier, utvalgte forum.
  • Identifiser demografien til dine målgrupper og identifiser de sosiale medier de mest sannsynlig benytter seg av og hvordan de benytter dem.
  • Opprett lytteposter og monitorer prat om utvalgte emner.

Bli kjent med deres ”sosiale teknografiske profiler”  – eksempel her: http://forrester.typepad.com/groundswell/2007/04/forresters_new_.html

3. Velg dine virkemidler

Velg de online virkemidler som passer best til dine målsetninger.

  • Ikke sats alt på ett kort men benytt en kombinasjon av teknologier og nettsteder.
  • Ideen er å variere og ikke duplisere.

Du kan sikkert benytte deg av et miks av de mest attraktive sosiale nettsamfunn, forum og blogger. Velg et generelt nettsamfunn som for eksempel Facebook og et par spesifikke forum og blogger. Når du benytter sosiale nettsamfunn bør du akseptere invitasjoner og bygge opp vennelister.

  • Benytt ”Status Oppdatering” for alt den er verdt.
  • Legg ut oppdateringer ofte men ikke så ofte at det blir plagsomt.

På Facebook kan du lage enten grupper eller sider. Vurder hvilke som passer organisasjonen. Meld deg inn i andre grupper og delta i diskusjonene.

4. Bli aktiv i de mest betydningsfulle og relevante forum

Legg inn innlegg ofte (men ikke for ofte) og enda viktigere svar på innlegg og kom med innsiktsfulle kommentarer.

  • Vår positiv og hjelpsom, ikke negativ eller svar som er ment for å tjene deg selv.

Noen nettsamfunn kan man bidra økonomisk til. Et slikt bidrag eller donasjon vil vise din støtte til samfunnet og gi deg bedre posisjon. Vurder å annonsere på siden. Dette kan i noen tilfeller være kostnadseffektivt. Når det gjelder blogger så vær klar over det at det å starte sin egen blogg er en stort steg og vekst kan ta tid.

5. Overvei å knytte til deg etablerte bloggere med følgerskare og publikum

I mange tilfeller kan det være bedre å finne blogger som dine målgrupper allerede følger og involvere deg der. Vurder å ta kontakt med den som har en etablert og aktiv blogg.. De fleste som har en blogg er på stadig utkikk etter innhold og ideer så hjelp dem med det. Gi dem eksklusivitet – fordi de fortjener det. La dem vite at det du gjør er unikt for dem. Gi dem pressemeldinger og nyheter. La dem føle at de er spesielle.

6. Bygg eget eller låne?

Etter å ha gått de første stegene vil du komme til et punkt hvor du må ta stilling til om du vil bygge ditt eget forum, nettsamfunn, blogg, etc. eller støtte deg på eksisterende nettsteder. I de fleste tilfeller vil det være mest effektivt å finne en blogg, et nettsamfunn eller et forum som allerede dekker din målgruppe og dine målsetninger. Dersom det ikke finnes noe derute, og du ser en mulighet for å være en pioner, da kan det være du vil bygge opp ditt eget. Men husk at vekst tar tid og krever innsats.

7. Tenk langsiktig – bygg for å skalere

På samme måte som ved all annen markedsføring og merkevarebygging er dette også en langsiktig prosess. Gi den tid til å utvikle seg. Sosiale medier er som en bank hvor du setter inn noen få kroner av gangen. En dag har du råd til det du ønsker deg, og du behøver ikke engang å måtte spørre noen. Du har Goodwill og kan heve ved kasse en. Den gode nyheten er at dine innskudd øker, gir deg god avkastning og øker totalverdien over tid.

8. Se etter måter å øke nytteverdien av teknologien

Fordi du ønsker å dekke forskjellige brukergrupper, sosiale plattformer og kanaler bør du finne deg verktøy som kan redusere den innsats som skal til. Arbeid smartere ikke hardere. Der er mange verktøy og løsninger tilgjengelig som kan effektivisere din arbeidsmengde. Finn noen gode gruppeverktøy for sosiale medier som effektiviserer overvåking og respons i de mest brukte kanaler. Ping.fm, www.tweetdeck.com og www.seesmic.com har også gode løsninger som gjør det mulig å samkjøre innlegg og publiseringer på http://www.Facebook.com, http://www.Twitter.com og andre steder. http://www.Amplify.com er et annet eksempel. http://www.Tweetlater.com tillater at du lager en kø av ”tweets” (Twitter post) og automatisk poster dem i henhold til tidsplan. Dette er bare et par eksempler på hvordan teknologien kan hjelpe deg.

9. Du MÅ ikke må utvikle alt innhold selv

Du kan i en del tilfelle låne innhold fra andre steder så lenge du gir dem kreditt for dette og legger inn en link til kilden. Hold øye med footeren på andre nettsteder. Står det Copyright eller Creative commons? Ved Creative Commons gis det tillatelse til videre deling sålenge du overholder en del prinsipper for «ordentlighet». Les som dette her: http://www.creativecommons.no/legacy/info/omcc.shtml.

10. Husk de fire C’er

Uansett hvilke verktøy du velger å benytte så må du lage ditt innhold, utgivelser, forbedringer med de følgende kriteriene i tankene:

  1. Content – Gir ditt innspill (innhold, overføring, kommentar, etc.) økt verdi til målgruppen?
  2. Context – Hvordan forholder ditt innspill seg til det samfunnet hvor din målgruppe befinner seg?
  3. Connection – Hvordan skaper ditt innspill forbindelse mellom deg og din målgruppe?
  4. Community – Hvordan kan ditt innspill være med på å skape en følelse av samhold mellom medlemmene samfunnet du retter deg mot?

Først utgitt på min gamle blogg på Mediakoordinator.no. Inspirert av boken Groundswell av Charlene Li og Josh Bernoff og en del er sakset fra bloggen http://blog.compete-at.com

4 kommentarer til “Strategi for sosiale medier – 10 gode råd

  1. Nickolass Jensen sier:

    Nå skriver jeg jo ikke at du skal kopiere en hel artikkelside fra andre og legge den inn på din egen side:) Hvis du f. eks. kopierer mindre avsnitt fra 5 andre sider og setter dette sammen i en ny kontekst med en samlende overskrift og noen kommentarer, så har du skapt nytt innhold. Gir du en ny mening til kjenne er den god nok.
    OM Google eller andre søkemotorer vil straffe, det er fortsatt teoretisk og veldig lett å omgå. Jeg har selv sider som har blitt kopiert i større grad, der de som har «lånt» mitt materiale ikke har blitt straffet av søkemotorene. Se: https://www.google.no/search?q=+Hvilken+betalingsløsning+bør+du+velge+til+din+nettbutikk

    Men dette er snarere en sak om åndsverk, opphavsrett , markedsføringsloven og regler om god forretningsskikk.

  2. Pingback: Mortens blogg

  3. Pingback: Strategi for sosiale medier, trenger vi det da? | sosialemedier15

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.