Denne artiklen ble i sin originale form først utgitt mai 2007 på min blogg Nettpublisering.com…på nytt. Siden har det vært en revolusjonerende utvikling innen bruken og bevisstgjøringen omkring sosiale medier og online nettsamfunn.

Sosiale bokmerker og plattformer integreres.Facebook manien har ramt Norge, og danker ut andre bokmerketjenester for privatpersoner – og mange uerfarne nettbrukere har nærmest blitt fanget i nettet. Dette benyttes, utnyttes og kan altså misbrukes.

Hver oppmerksom på at mange av brukerne i disse raskt voksende nettsamfunn ikke alltid er klar over hvilke eventyr de har begitt seg ut på – og ta vennligst hensyn til dette hvis du overveier å rette markedskommunikasjonen din mot f. eks Facebook.

Her er en kort innføring i begrepene:

Nettsamfunn er et samlingsted på Internett hvor brukeren kan møte og snakke med andre mennesker. Det kan være så enkelt som en debattgruppe eller et nettsted hvor brukeren får skrive nyheter, meninger, legge ut filer, fotos, blogg, video o.l. (Termen sosiale medier ser ut til å vinne innpass i Norge, på engelsk: social media)

Sosiale bokmerker er en delt bokmerkesamling mellom brukere i et nettverk, der innholdet er brukergenerert, og oppføringene er tagget (i betydningen «marking med stikkord»). Primært betegner sosiale bokmerker en type webprogram der innholdet i stedet for å ordnes på tradisjonell måte i et hierarki (av mapper eller kategorier), er organisert flatt ved at brukerne tagger sine oppføringer med ett eller stikkord.
Tagging er en helt annen måte å finne fram til og tilbake til stoff på som ikke forutsetter at du lagrer innholdet i et hierarki. Undertiden kalles slik tagging for «folksonomy» [av engelsk «folksy» + taxonomy], folkelige begrepssystemer.
Kilde: dataord.com

Min anbefaling:
Overveier du å innføre bruk av sosiale bokmerker på nettsidene dine så finn frem til hvilke bokmerketjenester din målgruppe/lesergruppe foretrekker å bruke. Hvis det viser seg at ingen eller veldig få iblant de ditt nettsted henvender seg til – så la heller være. Det kan virke forvirrende og generende for nettbrukere som ikke er vante med disse tjenestene.

Forbruker.no har en ok beskrivelse av hvorfor det er viktig å kunne sine bokmerker, jeg siterer:

Prosessen med sosial bokmerking gjør det enkelt for likesinnede å dele informasjon og lettere for nysgjerrige å finne relevant informasjon basert på stikkord.

Samme artikkel har følgende setning:

Per definisjon drives sosial bokmerking av amatører. Det er ingen regler for hvordan nettsidene skal sorteres eller merkes. Sosial bokmerking innebærer å lagre data på nok et sted du må bruke og vedlikeholde.

Reglerne blir til hen ad veien – dette er noe mange vil komme til å få strenge rutiner på. Det er fler som kjemper om å bli det stedet på Internett hvor brukerne kan samle al data på et sted – bare vent og se.

Hvor samler du dine bokmerker?

Bruken og spredningen av online bokmerketjenester er uoversiktlig. For selv å holde overblikket har jeg laget denne listen over sosiale bokmerketjenester, som langt fra er komplett – men den lister de mest kjente og relevante bokmerketjenester..

Kommentér gjerne dette innlegget hvis du har tilføyelser eller erfaringer.

En tanke om “Tips til bokmerking av nettsider og blogg-artikler

  1. Pingback: Liste med online bokmerketjenester: Sosiale bokmerker

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.